Wat verandert er in 2021 voor huiseigenaren?

Nr.: 01 | Geplaatst: 19.01.2021 | Laatst gewijzigd: 19.01.2021 | Auteur: Arjan Hoogenboom

Net als ieder jaar zijn er ook aan het begin van dit jaar een aantal veranderingen die van invloed zijn op woningbezitters en woningkopers. De belangrijkste heb ik hieronder op een rij gezet voor je.

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor kopers onder de 35 jaar
De tarieven van de overdrachtsbelasting zijn per 1 januari van dit jaar gewijzigd. Het algemene tarief is verhoogd naar 8%. Dit tarief geldt als je een woning koopt die je niet zelf gaat bewonen. Dit zijn vaak beleggers die een woning kopen om te verhuren, maar ook ouders die een woning kopen voor hun (studerende) kind. Echter, in een aantal gevallen betaal je nog steeds 2% of betaal je juist helemaal geen overdrachtsbelasting meer.
Ben je meerderjarig, maar jonger dan 35 jaar op de datum van overdracht bij de notaris, dan betaal je vanaf 1 januari jl. geen overdrachtsbelasting meer. Het maakt niet uit of je starter of doorstromer bent; het enige dat telt is dat je nog niet eerder van de regeling gebruik hebt gemaakt. Koop je de woning samen met je partner, dan wordt per individu gekeken of diegene in aanmerking komt voor de vrijstelling. Ben je 35 jaar of ouder, dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Voor zowel het nultarief als het 2%-tarief geldt dat je de woning zelf moet gaan bewonen. Overigens wordt de regeling per 1 april a.s. al weer versoberd. Vanaf die datum geldt het nultarief alleen voor woningen met een aankoopprijs tot en met € 400.000.
Wil je meer weten over dit actuele onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op

Verhoging van grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2021
De kostengrens voor de NHG is vanaf 1 januari gestegen naar € 325.000,-. Maak je gebruik van energiebesparende maatregelen in de woning? Dan bedraagt de grens € 344.500,-. De afsluitpremie die je betaalt blijft gelijk aan 0,7% van de hypotheekwaarde.

Inkomen partner gaat zwaarder meetellen in 2021
Als je met z’n tweeën een huis koopt dan gaat het inkomen van de minst verdienende partner voor 90% meetellen bij het financieringslastpercentage. Vorig jaar was dit nog 80%.

Hypotheekrenteaftrek daalt naar 43% in 2021
Het maximale aftrekpercentage van de hypotheekrente daalt van 46% naar 43% in 2021. Sinds 2017 daalt het maximale belastingtarief waartegen de hypotheekrente kan worden afgetrokken. Het percentage wordt stapsgewijs verlaagd van 52% naar 37,05%. Voorheen daalde dit tarief met 0,5% per jaar. Vanaf afgelopen jaar wordt het versneld afgebouwd met 3% per jaar. Voor 2021 betekent dit dat het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken, daalt van 46% naar 43%. De komende jaren zal dit tarief verder versneld worden afgebouwd met 3% per jaar. Vanaf 2023 is dan het tarief van 37,05% bereikt.

WOZ-waarde stijgt door in 2021
Naar verwachting zal de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in 2021 met circa 6-8% stijgen.

Gemeentebelastingen stijgen in 2021
De gemeentebelastingen stijgen dit jaar fors. Als we kijken naar de 40 grootste gemeenten van Nederland dan bedraagt de stijging gemiddeld meer dan 6%. Dat is veel meer dan de inflatie van 1,3%. De afvalstoffenheffing stijgt het sterkst, gevolgd door de onroerende zaakbelasting (ozb).

Energielabel in 2021
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je woning is en welke energiebesparende maatregelen je nog kunt nemen. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft daarnaast ook een overzicht van een aantal kenmerken van je huis, zoals de gebruikte verwarming, beglazing en isolatie. Tot vorig jaar kon je online voor een paar Euro een energielabel opvragen. Vanaf 1 januari van dit jaar is dit niet meer mogelijk. Er moet nu een gecertificeerd energie-expert langs komen waardoor je al snel circa € 200 kwijt bent.
Het energielabel moet je aanvragen als je je woning te koop of te huur zet en dient vermeld te worden in alle promotie die je hiervoor doet. Wij hebben goede contacten met diverse energie-experts uit de regio die als het moet snel een label kunnen afgeven. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden. Overigens zal het vanaf 1 juli misschien weer mogelijk zijn om als consument online een energielabel aan te vragen.

Subsidie verduurzamen eigen huis in 2021
Als je je huis duurzamer wilt maken, dan kun je daar in veel gevallen subsidie voor krijgen. Tot vorig jaar was er de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Deze regeling is gestopt. Vanaf dit jaar is er de nieuwe investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Met de ISDE kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en een aansluiting op een warmtenet. Let wel op de voorwaarden die gesteld worden. Zo dient bijvoorbeeld de woning je hoofdverblijf te zijn en moet je de werkzaamheden laten uitvoeren door een bouwinstallatiebedrijf. Je mag dus niet zelf aan de slag gaan. Als je kiest voor isolatie moet je minimaal twee isolatiemaatregelen nemen, of één isolatiemaatregel combineren met de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp, of een aansluiting op het warmtenet.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag alles wat we weten.

Gratis waardebepaling in 1 minuut