De ontwikkelingen op de woningmarkt in Rotterdam-Prins-Alexander

De gemiddelde vraagprijs voor huizen in Nederland stijgt al sinds 2013. Het is enorm druk op de woningmarkt. De vraag naar woningen is veel groter dan het aanbod van woningen. De prijzen blijven stijgen. Dit gebeurt ook in Rotterdam-Prins-Alexander.

Een indicatie van de drukte op de woningmarkt in Rotterdam-Prins-Alexander is te zien aan de verkoopduur. Met maar 19 dagen staat een huis gemiddeld iets langer dan twee weken te koop. Dat is erg kort en ligt onder het landelijk gemiddelde. Een andere maatstaf waaruit de drukte kan worden afgeleid is de gemiddelde vierkantemeterprijs. De gemiddelde prijs per vierkante meter is het afgelopen jaar met 13% gestegen, van € 3.066 naar € 3.464.

Wat de prijsstijging veroorzaakt

Eén van de belangrijkste en meest structurele oorzaken van de prijsstijging is de grote vraag naar woningen. Er zijn simpelweg niet genoeg woningen om aan de vraag te voldoen. Volgens de klassieke economische theorie stijgt de prijs wanneer de vraag groter is dan het aanbod; dat is duidelijk te zien. In 2021 waren er ongeveer 300.000 huizen te weinig om aan de vraag te voldoen. Zoveel huizen even snel bijbouwen is niet mogelijk. Dat is dan ook de reden waarom deze oorzaak structureel is. De verwachting is dan ook dat de huizenprijzen niet in de nabije toekomst zullen dalen. Voor 2022 verwacht De Nederlandsche Bank (2021) een verdere stijging van 11,4%. 

De lage hypotheekrente gaf de prijsstijging een impuls. Doordat geld lenen goedkoper werd, konden mensen meer lenen en dus meer bieden op een huis. Dit had het gevolg dat huizenprijzen verder stegen. Of de hypotheekrente nog lange tijd zo laag blijft, hangt af van het beleid van Centrale Banken.

Wat is de huidige woningwaarde van jouw huis?

Ben je van plan om te verhuizen en wil je weten wat jouw huis op dit moment waard is? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Met behulp van onze gratis waardecalculator heb je binnen twee minuten een woningwaarderapport in je inbox. In dit rapport staat een indicatie van de waarde van jouw huis en huizen bij jou in de buurt. Ben je toe aan een uitgebreider advies? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Gratis waardebepaling

Je hebt je nieuwe droomhuis gezien. Maar is deze droom ook financieel bereikbaar? Je wilt immers niet met een kater wakker worden. Dan is het fijn om te weten wat je huidige woning waard is. Vul onze waardecalculator in en ontvang binnen twee minuten een ruwe schatting van de waarde. Wil je een nauwkeuriger waardebepaling? Dan komen wij graag langs voor een vrijblijvend gratis adviesgesprek. Dan weet je of je verder kunt.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag alles wat we weten.

Gratis waardebepaling in 1 minuut