Help de hypotheekrente stijgt! Wat nu?

Een stijgende hypotheekrente, wat betekent dit voor jou en je portemonnee? De hypotheekrente is in 2022 flink gestegen, naar zo’n 3 tot 4%. Simpel gezegd betekent dit hogere maandlasten en kun je dus ook minder lenen als je een nieuwe hypotheek afsluit. In dit artikel leggen we je uit waardoor de hypotheekrente stijgt en waar je rekening mee moet houden.

Waarom stijgt de rente eigenlijk?

Al ruim twee jaar kennen we de Corona pandemie. Deze heeft een flinke impact gehad op de Nederlandse en internationale economie. Net toen Corona wat meer op de achtergrond verdween, begon de oorlog in Oekraïne. Ook dit is een financieel zwaargewicht voor Europa. In zijn geheel komt dit dus ook terug in de hoge inflatiecijfers. Er wordt aan alle kanten geld geleend op micro en macroniveau en banken verdienen momenteel minder aan financiële producten. Om meer rendement te halen uit leningen kan een hypotheekrente stijging niet uitblijven.

Hogere maandlasten, lagere hypotheek

Door een hogere rente heeft het voor jou tot gevolg dat je meer maandlasten hebt. Je moet tenslotte meer betalen aan rente over jouw hypotheek. Ben je al een huizenbezitter dan zijn de rentekosten afhankelijk van of je een vaste of variabele rente hebt. Een variabele rente die meebeweegt met de markt kan jou zo een paar honderd euro extra per maand kosten. Wanneer je nu een hypotheek wilt afsluiten, moet je rekening houden met een lager leenbedrag dan een paar maanden geleden. De leensom wordt namelijk mede bepaalt door het maximale bedrag dat je maandelijks kunt aflossen. Dus ben je op zoek naar een woning? Bekijk dan eerst wat jouw maximaal hypotheek is en welke huizen er binnen dit budget vallen.

Moet ik mijn hypotheek oversluiten?

Na de grote sprong in het rentepercentage mag je verwachten dat de rente niet meer zo hard zal stijgen. Natuurlijk is het goed mogelijk dat de rente nog iets zal stijgen, gezien de marktontwikkeling, maar zullen kleine stapjes zijn. De lage rente zoals we die kennen uit de Corona tijd, die zal waarschijnlijk niet meer zo snel terugkeren. Wie toen een rentevaste periode heeft afgesproken, heeft daar verstandig aan gedaan. Is het dan voor jou verstandig om je hypotheek over te sluiten? Ja en nee. Het is afhankelijk van jouw huidige hypotheekrente in combinatie met de verwachting. 

Verwachting huizenmarkt

De verwachting voor de komende tijd is dat er meer huizen in de verkoop gaan en de huizenprijzen langzaam gaan dalen, aldus het CPB. De daling van de huizenprijzen is natuurlijk het gevolg van de oplopende rente en dus het afsluiten van een hypotheek duurder wordt. Overbieden wordt op dit moment ook al minder gedaan, net als dat een huis minder kijkers heeft. De huizenmarkt is dus aan het veranderen en dus kan het verkopen van jouw huis momenteel een goede stap zijn.

Denk jij eraan om je huis te verkopen of een nieuw huis te kopen? Neem dan eens contact op met Dichtbij Makelaardij om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Gratis waardebepaling

Je hebt je nieuwe droomhuis gezien. Maar is deze droom ook financieel bereikbaar? Je wilt immers niet met een kater wakker worden. Dan is het fijn om te weten wat je huidige woning waard is. Vul onze waardecalculator in en ontvang binnen twee minuten een ruwe schatting van de waarde. Wil je een nauwkeuriger waardebepaling? Dan komen wij graag langs voor een vrijblijvend gratis adviesgesprek. Dan weet je of je verder kunt.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag alles wat we weten. Wil je voortaan alle blogs in jouw mailbox ontvangen? Geen probleem! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en je mist geen blog meer.

Gratis waardebepaling