Help, de hypotheekrente stijgt! Wat nu?

Een stijgende hypotheekrente, wat betekent dit voor jou en je portemonnee? De hypotheekrente is in 2022 flink gestegen, naar zo’n 3 tot 4%. Simpel gezegd betekent dit hogere maandlasten en kun je dus ook minder lenen als je een nieuwe hypotheek afsluit. In dit artikel leggen we je uit waardoor de hypotheekrente stijgt en waar je rekening mee moet houden.

Waarom stijgt de rente eigenlijk?

Al ruim twee jaar kennen we de coronapandemie. Deze heeft een flinke impact gehad op de Nederlandse en internationale economie. Net toen corona wat meer op de achtergrond verdween, begon de oorlog in Oekraïne. In zijn geheel komt dit terug in de hoge inflatiecijfers. Er wordt aan alle kanten geld geleend op micro- en macroniveau en banken verdienen momenteel minder aan financiële producten. Om meer rendement te halen uit leningen kan een hypotheekrentestijging niet uitblijven.

Hogere maandlasten, lagere hypotheek

Door een hogere rente heeft het voor jou tot gevolg dat je hogere maandlasten hebt. Je moet tenslotte meer betalen aan rente over jouw hypotheek. Ben je al een huizenbezitter dan zijn de rentekosten afhankelijk van of je een vaste of variabele rente hebt. Een variabele rente die meebeweegt met de markt kan jou zo een paar tientjes extra per maand kosten. Wanneer je nu een hypotheek wilt afsluiten, moet je rekening houden met een lager leenbedrag dan een paar maanden geleden. De leensom wordt namelijk mede bepaalt door het maximale bedrag dat je maandelijks kunt aflossen. Dus ben je op zoek naar een woning? Bekijk dan eerst wat jouw maximaal hypotheek is en welke huizen er binnen dit budget vallen.

Moet ik mijn hypotheek oversluiten?

Na de grote sprong in het rentepercentage mag je verwachten dat de rente niet meer zo hard zal stijgen. Natuurlijk is het goed mogelijk dat de rente nog iets zal stijgen, gezien de marktontwikkeling, maar dit zullen waarschijnlijk kleine stapjes zijn. De extreem lage rente zoals we die kennen uit de coronatijd zal echter waarschijnlijk niet meer zo snel terugkeren. Wie toen een rentevaste periode heeft afgesproken, heeft daar achteraf gezien verstandig aan gedaan. Is het dan voor jou verstandig om je hypotheek over te sluiten? Ja en nee. Het is afhankelijk van jouw huidige hypotheekrente in combinatie met de verwachting die je zelf hebt voor de toekomst.

Verwachting huizenmarkt

De verwachting voor de komende tijd is dat er meer huizen in de verkoop gaan en de de stijging van de huizenprijs zal afvlakken. Deze afvlakking is het gevolg van de oplopende rente en dus het afsluiten van een hypotheek dat duurder wordt. Het aantal bezichtigers per woning neemt af, evenals het aantal biedingen. Overbieden komt nog steeds veel voor maar minder massaal dan aan het begin van het jaar. Kortom, de huizenmarkt is aan het afkoelen en daarom is het een goed moment om tot verkoop van je huis over te gaan.

Denk jij eraan om je huis te verkopen of een nieuw huis te kopen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Want het begint altijd met een goed gesprek.

Gratis waardebepaling

Je hebt je nieuwe droomhuis gezien. Maar is deze droom ook financieel bereikbaar? Je wilt immers niet met een kater wakker worden. Dan is het fijn om te weten wat je huidige woning waard is. Vul onze waardecalculator in en ontvang binnen twee minuten een ruwe schatting van de waarde. Wil je een nauwkeuriger waardebepaling? Dan komen wij graag langs voor een vrijblijvend gratis adviesgesprek. Dan weet je of je verder kunt.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag alles wat we weten.

Gratis waardebepaling in 1 minuut